Welk aanzetstaal gebruiken?
Diamant, Keramisch of gehard oppervlak?

Bij Chef & Knife gebruiken we aanzetstalen van F-dick. Deze zwaargewichten kunnen tegen een stootje en zijn ontworpen om een leven lang mee te gaan.

Brecht Loterman - Managing Director Chef & Knife

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, wordt de snede niet bot door het verlies aan metaal. Die slijtage gebeurt ook, maar slechts in mindere mate. Een scherp keukenmes is aan de snede heel erg dun en is onderhevig aan enorme druk. Een mes kan heel erg slecht tegen zijdelingse krachten waardoor de snede na verloop van tijd zal ombuigen. Op een bepaald moment is de uitlijning zodanig vervormd dat we kunnen spreken van een bot mes.

Bij messen boven de HRC60 is er nog een extra effect. Deze keukenmessen blijven extreem lang scherp maar kunnen ook uitbrokkelen aan de snede. Hierdoor komen er microscopische deeltjes los van het lemmet. 

Het doel van een aanzetstaal is om de vervormde snede opnieuw in zijn rechte toestand te brengen. Een aanzetstaal moet altijd harder zijn dan het gebruikte mes om een effect te vertonen. Dit is meteen ook de reden dat we bij chefandknife.be verschillende aanzettalen aanbieden van hoge kwaliteit. 

Bij messen met een hardheid boven HRC63 zal het aanzetten met een staal een minimaal effect vertonen. In dit geval is het beste om een keramisch aanzetstaal te gebruiken. Een keramisch aanzetstaal heeft meestal hetzelfde effect als een watersteen van korrel 2000.

Geen resultaat bij het aanzetten? Neem een kijkje naar onze waterstenen.

Auteur: Chef & Knife (info@chefandknife.be)